Wind's in the east, mist coming in. Like something is brewing and 'bout to begin. Can't put me finger on what lies in store, but I fear what's to happen all happened before

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här kommer ett hett filmtips på en goding som jag inte tycker har fått tillräckligt mycket uppmärksamhet i media (kanske för att inte en enda kvinnlig, ung, felfri läckerbit finns med?), så därför skriver jag lite om den här i hopp om att ytterligare några av er kära, lojala läsare kan upptäcka dess magi!
 
När jag var liten var en av mina absoluta favoritfilmer Mary Poppins. Kanske för att sångerna är mysiga, kanske för att jag alltid varit förtjust i Julie Andrews eller kanske för att den har ett lika härligt, Disneyskimrande lyckligt slut som de flesta andra filmer. 
     Saving Mr. Banks handlar om hur den blev till. Hur författarinnan P. L Travers (Emma Thompson) av boken bjuds till Hollywood för att med Walt Disney (Tom Hanks) själv och hans team arbeta med förarbetet inför filmatiseringen. 
 
Medan man får följa arbetet med filmen i 1960-talets Los Angeles bryts berättelsen då och då av med tillbakablickar på Travers egen barndom som snart känns misstänkt bekant för de som sett Mary Poppins tidigare. Det här med tillbakablickar är ett välanvänt stilgrepp som jag likväl aldrig tröttnar på. När det görs på rätt sätt och alla lösa trådar smidigt knyts ihop i slutet finns det få filmer som lämnar tittaren sittandes i soffan utan en känsla av helhet.  
     Särskilt dessa tillbakablickar till hennes barndoms Australien är täckt med ett filter av mystik, eller kanske drömvärld, som om allt var en saga. De ger samma härligt naiva barndomskänsla som jag kan få av Narnia och Astrid Lindgren.
     
Sagobokskänslan, humorn, satiren och kronologin är så härligt författad och utförd att jag efter att ha sett den första gången tittade på den tre gånger till under de närmsta dagarna! Har man ont om må-bra-känslor i magen, få lite inspiration av miljön eller om man helt enkelt vill se några grymma rollprestationer ska man definitivt kolla in den här fina filmen!
 
 
//L
 
 
 
Linda | | Kommentera |
Upp